|
Yönlü röleler,yönlü röleler nedir? yönlü röleler nerede kullanılıyor? yönlü rölelerin çalışma prensibi?
Selektif korumanın sağlanabilmesi için arızalı hattın belirlenerek yalnızca o hattın servis dışı bırakılması gerekir. Bu amaca yönelik olarak kullanılan elemanlardan biri de yönlü rölelerdir.Yönlü röle,hattan akan akımın,rölenin çalışması istenilen yönde akması halinde çalışır ve kontağını kapatır. Sekil-7’de örnek olarak belirtilen ve çift yönlü beslenen bir şebekede santral ve transformatör merkezlerinde bulunan yön elemanlarının çalışma yönleri görülmektedir. Santral ve transformatör merkezleri A-B-C-D harfleriyle belirtilmekte, santrallerde hatların çıkısında,transformatör merkezlerinde ise hat giriş ve çıkışında birer mesafe koruma rölesi ve bu rölelere ait yön ünitesi bulunmaktadır.
Söz konusu yön elemanları, 1-2-3-4-5-6 gibi sayılarla belirtilmekte ve her yön elemanı kontağının kapanması gereken akım akış yönü de okla gösterilmiştir, örneğin hat akım akış yönü A santralından B transformatör merkezine doğru ise, 1 no’lu yön rölesinin kontağı kapanmaktadır.

Dikkat edilirse yön elemanının kontakları,akım akış yönü karşı merkeze doğru ise kapanmaktadır.Sekil-8 de belirtilen K noktasında oluşan arızada çalışan yön röleleri görülmektedir.Buna göre,her iki santralın da arıza noktasını beslemesi nedeniyle akım akış yönüne göre; 1-3-4-6 no’lu yön rölelerinin kontakları kapanır ve böylece ikinci çalışma zinciri de tamamlanmış olur.

|