|
Fırçalı DC motorların çalışma prensibi
DC motorların hareketli olan parçalarındaki manyetik alan elektrik akımı etkisi ile oluşturulabilir.
Hareketli olan bu motor bölümüne akım,sabit bir iletken tel üzerinden verilemez.(çünkü dönme hareketi ile bu iletken tel motor miline sarılır)
Fırça ve kolektör adı verilen özel bir düzenek ile motorun hareketli olan bu bölümüne akım aktarılabilir. Fırça ve kolektör kullanılan motorlara fırçalı DC motor denir.Fırçalı DC motorlar gövdelerinde kullanılan manyetik alan kaynağına göre sabit mıknatıslı motor ve elektromıknatıslı motor olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tüm motor tiplerinde,motorları oluşturan parçalar hemen hemen aynıdır.Şimdi bu parçaları inceleyelim:
Rotor:
Rotor; motorun dönen kısmıdır. Bu eleman, 0,3- 0,7 mm kalınlığında çelik saclardan yapılmış silindirik gövde üzerine açılmış ve oluklara yerleştirilmiş
sargılardan oluşmuştur. Rotor sargılarının uçları, bakır dilimlerinden yapılmış olan ve üzerine fırçaların temas ettiği kısma (kolektöre) bağlanmıştır.
Gövde(Stator) :
DC ya da AC ile çalışan makinelerde N-S kutuplarının oluşturulması için yapılmış olan sargıların yerleştirildiği kısma indüktör denir. Küçük makinelerin indüktörleri doğal
mıknatıstan yapılırken yüksek güçlü makine indüktörleri bobinlerle oluşturulur. İndüktörler gövdeye yani statorun içine oturtulmaktadır.Stator içersinde doğal mıknatıs olabileceği gibi elektromıknatıs da olabilir.


|