ELEKTROHİDROLİK KUMANDA BİLGİSİ
2.1. ElektroHidrolik Malzeme Sembol Bilgisi
2.1.1. Elle Kumanda Sembolleri

2.1.2. Elektrikli Anahtarlama Sembolleri

2.1.3. Röle Bobini ve Kontaklar İçin Sembolleri

2.1.4. Role ve Bobin Sembolleri

2.1.5. Mekanik ve Elektrikle Kumanda Sembolleri
• Mekanik kontrollü valfler

• Bobin kontrollü valfler

2.1.6. Elektrik Bağlantı Sembolleri ___________ : Basınç iş ve geri dönüş hatları
________ :Kontrolhattı __ __ __ _ :Uzaklaştırma veya kaçak hattı
2.1.7. Elektrik Güç Kaynağı Sembolleri

2.2. ElektroHidrolik Devre Elemanları Sembolleri ve İçerdiği Mantık

Hidrolik devrelerde tank; yağın bulunduğu, depo edildiği yerdir. Kirlilik, seviye, sıcaklık göstergeleri tankın üzerinde bulunur. Ayrıca akışkanın basıncının pompa ile yükseltildiği yer yine tanktır.

Tüm hidrolik devre elemanlarında akışkan bağlantı noktaları gösterilir. Silindirlerin tek etkili veya çift etkili oldukları bağlantı noktalarından anlaşılır Basınç ayar ve sınırlama valflerindeki oklar akışkanın yönünü verir. Çek valfteki akış yönü oktan yaya doğrudur. Yön
4/3 pompa dönüşlü yön kontrol valfi
2.3. ElektroHidrolik Devre Elemanlarının Devre Üzerinde
2.3.1. Rakamla Tanımlandırılması

Tüm elektro-hidrolik devre elemanlarının şekil üzerinde tanımlandırılması gerekmektedir. Tanımlandırmanın devre yapımı ve devrelerin arıza takipleri sırasında faydaları vardır.
Her hidrolik devre elemanına bir numara verilir. Bu elemanların birbiri ile karıştırılmalarını engeller. Özellikle valf selenoidlerine ayrı ayrı numara verilmelidir.
2.3.2. Harfle Tanımlandırılması
Hidrolik devrelerin tanımlandırılmasında aşağıdaki harfler kullanılır.
P |
Basınç hattı bağlantısı |
T |
Dönüş hattı bağlantısı |
A |
İş bağlantıları |
B |
İş bağlantısı |
L |
Kaçak yağ bağlantısı |
2.4. Teknolojik Şema
Güç birimi

İşaret kontrol birimi
Arabirim
Tank
Tank akışkanın bulunduğu, basınçlı bir şekilde sisteme uygulandığı kısımdır. Akışkanın dönüşü yine tankadır. Arabirim akışkana yön verilen kısımdır. Sistemin çalışmasını etkileyen temel unsurdur. Güç biriminin ne şekilde çalışacağını denetler. İşaret kontrol birimi akışkanı denetler ve güç birimine iletir. Güç birimi hidrolik sistemlerde işin yapıldığı kısımdır. Silindirler burada bulunur.
2.5. Fonksiyon Blok Diyagramı

Enerji besleme birimi akışkanı enerji kontrol birimine aktarır. Enerji kontrol birimi akışkanı kontrol ederek silindirlere uygular. Enerji kontrolü valfler, uyarı ve ölçü aletleri ile yapılır.
2.6. Hidrolik Devre Şeması
Hidrolik devre şemalarında akışkan tankı, basınç sınırlayıcılar, basınç ayarlayıcılar, kontrol valfleri, silindirler, ölçü ve kontrol aletleri bulunur. Hidrolik devre şemaları akışkanın aldığı yolu gösterir. Hidrolik devrelerin yavaş ve kuvvetli oldukları unutulmamalıdır.
2.7. Hidrolik Devre Çiziminde Elemanların Numaralandırılması
Tüm elektro-hidrolik devre elemanlarının şekil üzerinde numaralandırılması gerekmektedir. Numaralandırmanın devre yapımı ve devrelerin arıza takipleri sırasında faydaları vardır. Her hidrolik devre elemanına bir numara verilir. Bu elemanların birbiri ile karıştırılmalarını engeller. Özellikle valf selenoidlerine ayrı ayrı numara verilmelidir.
2.8. Elektrik Kumanda Şeması
Elektrik kumanda şemaları hidrolik devreye elektrik olarak kumanda şemalarını gösterir. Elektrik kumanda şemalarında anahtarlar, röleler, zamanlayıcılar, sınır anahtarları, selenoidler ve her devrenin özelliğine uygun kumanda elemanları bulunur. Her kumanda elemanına bir numara verilir. Verilen numaraların hidrolik devrelerdeki numaralarla uyumlu olması önemlidir.